"Ţinând cont de planurile protecţioniste ale noului preşedinte al SUA, ne aşteptăm la o întărire suplimentară a legăturilor comerciale dintre Germania şi China", se arată într-un comunicat al Federaţiei Exportatorilor Germani (BGA), scrie agerpres.

Începând din anul 1975, Franţa a fost principalul partener comercial al Germaniei, o dovadă a legăturilor politice şi economice strânse între primele două economii europene. Însă, în 2015, deprecierea euro şi aprecierea dolarului, cumulate cu relansarea economiei americane, au dus la creşterea puternică a schimburilor transatlantice ale Germaniei. Volumul cumulat al exporturilor şi importurilor între Germania şi SUA a atins 173,2 miliarde de euro, Statele Unite devenind cel mai important partener comercial al Germaniei în 2015.

Franţa a rămas şi în 2016 al doilea cel mai important partener comercial al Germaniei, volumul cumulat al exporturilor şi importurilor între cele două ţări ajungând la 167 de miliarde de euro. Statele Unite sunt doar pe locul trei, cu 165 de miliarde de euro.

În privinţa exporturilor, SUA au rămas anul trecut cel mai mare client pentru produsele "Made in Germany", importând bunuri în valoare de aproximativ 107 miliarde de euro. Importurile Franţei din Germania s-au situat la 101 miliarde de euro, iar pe locul trei se află Marea Britanie, cu 86 de miliarde de euro. Marea Britanie înregistrează şi cel mai mare excedent comercial bilateral: exporturile au depăşit importurile din Marea Britanie cu peste 50 de miliarde de euro. Pe locul doi se află SUA, cu 49 de miliarde de euro.

Germania a încheiat anul 2016 cu un nou record în ceea ce priveşte excedentul balanţei comerciale, de 252,9 miliarde de euro, în condiţiile în care exporturile celei mai mari economii europene au atins un nivel fără precedent, a anunţat luna aceasta Oficiul Federal de Statistică.

Anul trecut, Germania a exportat bunuri în valoare de 1.207,5 miliarde de euro, în creştere cu 1,2% comparativ cu 2015, în timp ce importurile au crescut cu doar 0,6%, până la 954,6 miliarde de euro. În consecinţă, excedentul balanţei comerciale a atins un nou record de 252,9 miliarde de euro, devansând precedentul record de 244,3 miliarde de euro stabilit în 2015.