Arabia Saudita trebuie sa ia in calcul o asemenea eventualitate, pentru ca, "intr-un an, cel mult doi, cererea Chinei pentru aur negru o va depasi pe cea a Statelor Unite", a avertizat expertul.

"Cred ca un pret al petrolui in yuani este o chestiune de timp, iar daca sauditii vor accepta, alti actori de pe piata petrolului ii vor urma exemplul", a spus economistul.

In virtutea unui acord incheiat in 1974 de presedintele american, Richard Nixon, si regele Faycal al Arabiei Saudite, Riadul vinde petrol numai in dolari. Dar in conditiile in care China importa tot mai mult titei din numeroase tari ale lumii, ideea de a plati pentru aceasta materie prima in moneda americana devine iritanta pentru Beijing.

"Trecerea de la moneda americana la yuani va retrage din sistemul dolarului tranzactii a caror valoare oscileaza intre 600 si 800 de miliarde de dolari... Ceea ce inseamna o cerere mult mai mare in China pentru tot, de la active imobiliare si bunuri, la servicii. Aceasta crestere reprezinta un mare avantaj pentru China, motiv pentru care ea sustine un astfel de scenariu", a concluzionat Carl Weinberg.