Potrivit unor surse apropiate acestui dosar, două din cele mai importante conglomerate din China, HNA Group şi Anbang Insurance Group, au analizat recent, în mod separat, depunerea de oferte pentru asiguratorul Allianz SE. Desi niciuna dintre companii nu a făcut o ofertă concretă, faptul că au analizat o astfel de posibilitate confirma marile ambiţii ale Chinei având în vedere că Allianz este printre cele mai mari grupuri  germane şi un gigant mondial cu active sub administrare în valoare de 1.900 miliarde de euro.

HNA Group deţine deja o participaţie de aproape 10% din acţiunile Deutsche Bank, cea mai mare bancă comercială germană. Bancherii, avocaţii şi directori de companii sunt de părere că este posibil să fie anunţate noi tranzacţii în sectorul financiar, din partea unor giganţi de stat precum China Life sau China Everbright, dar şi din partea unor firme private chineze precum Legend Holdings sau China Minsheng Financial.

Mesajul organismelor chineze de reglementare este foarte clar: aceste companii trebuie să meargă peste hotare şi să obtina acces la fonduri şi expertiză. "Autorităţile ar privi foarte favorabil tranzacţiile care au legătură cu programul "O centură, Un Drum", pentru că Beijing trebuie să îşi întărească puterea financiară", a spus un consilier de fuziuni şi achiziţii la o mare bancă globală care lucrează cu companii şi organisme de reglementare din China. Bancherul, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a adăugat că firma sa lucrează în prezent la mai multe tranzacţii de preluare a unor companii străine de talie medie şi mare din sectorul financiar.

După ce în ultimii doi ani companiile chineze au cheltuit miliarde de dolari pentru orice de la clădiri prestigioase la cluburi de fotbal, Beijingul a intervenit şi a început să limiteze achiziţiile externe ale firmelor chineze. Excepţia o constituie tranzacţiile care au legătură cu programul "O centură, Un Drum", relateaza agerpres.

Potrivit datelor Thomson Reuters, în primele opt luni ale acestui an, fuziunile şi achiziţiile în sectorul financiar derulate de firmele chineze peste hotare se ridică la nouă miliarde de dolari, apropiindu-se de cele 12 miliarde de dolari încheiate pe întreaga perioadă a anului trecut. În plus, ponderea tranzacţiilor financiare în volumul total al tranzacţiilor externe a urcat la 8,2% în acest an, comparativ cu 5,7% în perioada similară a anului trecut, în timp ce ponderea tranzacţiilor în sectorul industrial au scăzut cu o treime.

De exemplu, la începutul acestei luni, Legend, unul din acţionarii principali de la producătorul de computere Lenovo, a preluat o participaţie de 90% din acţiunile Banque Internationale din Luxemburg pentru 1,8 miliarde de dolari. Alte companii chineze interesate de sectorul financiar sunt China Life, China Minsheng Financial, China Everbright, divizie a companiei de stat China Everbright Group şi Haitong International Securities. Toate aceste firme caută ţinte de achiziţii şi investiţii în Europa şi Asia susţin bancherii şi avocaţii.

Cu toate acestea, companiile chineze nu vor putea să se extindă fără probleme în sectorul serviciilor financiare. Preluarea unor participaţii în bănci străine, pentru a nu vorbi de achiziţionarea completă, sunt deja urmărite cu atenţie de organismele de reglementare din străinătate. Însă chiar dacă băncile ar putea fi ţinte dificile de preluat, expertii cred că instituţiile şi conglomeratele din China s-ar putea concentra mai degrabă pe administratorii de active şi companiile de asigurări.