"Nu China a provocat disputele din Marea Chinei de Sud, ci acele state care incearca sa obtina beneficii din asta", a declarat seful armatei chineze, generalul Fang Fenghui, relateaza Financial Times.

Generalul a acuzat Vietnamul de escaladarea conflictului in jurul platformei petroliere care apartine companiei chineze Cnooc. El a declarat ca sonda foreaza in apele teritoriale ale Insulelor Paracel, controlate de China incepand din 1974.

"Numeroase tari au instalat sonde in Marea Chinei de Sud, numai China nu. Este o dovada a pozitiei echilibrate adoptata de China", a declarat Fang Fenghui.

El a invinuit tarile occidentale ca aplica standarde duble. "Nu intelegem de ca nimeni nu comenteaza in Occidentul activitatea altor state in regiune. Dar cand China incepe exploatarea zacamintelor, instantaneu tara noasta devine o amenintare pentru regiune", a detaliat generalul.

Presa oficiala de la Beijing a acuzat, de asemenea, Vietnamul si alte tari ca, prin actiunile lor fara precedent, urmaresc un singur lucru, si anume incetinirea ritmului de crestere economica a Chinei, scrie, la randul sau, agentia BBC. Astfel, cotidianul Global Times scria ca o serie de stat, inclus Vietnamul, trebuie sa se obisnuiasca sa considere China drept o adevarata putere.