Nava este 'echipată cu armament de ultimă generaţie, din categoria sistemelor de apărare aeriană, antirachetă, antinavă şi antisubmarin', a precizat agentia Xinhua, fără a intra in detalii.

La randul ei, publicaţia de stat Global Times a adaugat că nava este considerată drept primul distrugător de tip 055, o clasă superioară fata de distrugătoarele mai mici de tip 052D echipate cu rachete ghidate.

Inainte de a intra in folosinta, noul distrugător va fi supus programului obligatoriu de teste. China produce nave de război într-un ritm rapid pentru a-şi moderniza Marina, care deţine un rol din ce în ce mai important printre forţele armate ale ţării.

Printre altele, presa a precizat ca Marina chineză a comandat 18 nave, inclusiv distrugătoare, corvete şi fregate echipate cu rachete ghidate în 2016. De mentionat, in context, ca, in luna aprilie, China a lansat primul portavion proiectat şi construit în ţară, dar care va deveni operaţional abia în 2020.

Aceste evenimente survin in contextul numirii noului ambasador american in China. Terry Branstad, fost guvernator de Iowa, este privit de Beijing drept un "vechi prieten" al Chinei. Branstad a fost confirmat la 24 mai, dar data sosirii sale la Beijing nu a fost încă anunţată.

Presedintele SUA, Donald Trump îşi pune mari speranţe în China şi în preşedintele chineze Xi Jinping în ceea ce priveşte rezolvarea dosarului nord-coreean, deşi a declarat săptămâna trecută că eforturile chineze de a convinge Phenianul să renunţe la programele sale nuclear şi balistic au eşuat.