Documentul difuzat de agenţia China Nouă descrie măsurile adoptate la plenara Partidului Comunist încheiată marţi, relatează AFP. Astfel, guvernul va cere companiilor de stat ca 30% din profit ul lor să fie cedat guvernului pentru finanţarea sistemului asigurărilor sociale. Până acum, respectivele companii plăteau guvernului dividende de 5%-20% din profitul net.

Aceasta masura de reducere a lichidităţilor uriaşe ale companiilor de stat va contribui, pe de o parte, la diminuarea supracapacităţii de producţie a acestora, endemică, iar pe de alta, va facilia crearea cadrului optim unei concurenţe mai puternice din partea sectorului privat, a comentat Liu Ligang, analist la banca ANZ.

China va permite totodată investitorilor din sectorul privat să deţină participaţii la proiecte finanţate de stat. O altă măsură este permisiunea de a infiinta bănci, de dimensiuni modeste, şi a unor companii financiare private. În prezent, numai un număr mic de bănci private sunt autorizate să opereze în China.

Autorităţile de la Beijing au confirmat inclusiv intenţia de accelerare a liberalizării dobânzilor. Banca centrală chineză a renunţat în luna iulie la controlul asupra dobânzilor pentru împrumuturi, dar continuă să monitorizeze strict dobânzile la depozite.

Liderii de partid s-au angajat în acelaşi timp să avanseze către liberalizarea yuanului, obiectiv pe termen lung reiterat în mod regulat de către guvern şi care s-ar putea materializa, într-o primă etapă, în zona de liber schimb creată recent la Shanghai.