Fostă colonie britanică, revenita sub jurisdicţia Chinei în 1997, Hong Kong se bucură de o autonomie considerabilă şi libertăţi sporite. El a fost însă scena unor tensiuni politice în relaţia cu Beijingul care încearcă să impună o serie de reforme sale care ar putea culmina cu alegerea directă a liderului său în 2017. In acest sens, China vrea ca toti candidatii in viitoarele alegeri sa fie selectati dintr-o lista intocmita de Beijing si care, fireste, nu va cuprinde si reprezentanti ai opozitiei.

Anson Chan, un fost înalt oficial din Hong Kong, şi Martin Lee, unul dintre principalii fondatori ai Partidului Democrat, s-au întâlnit cu vicepreşedintele american Joe Biden la Casa Albă vinerea trecută, într-o tentativa de a atrage atenţia comunicatii internaţionale asupra temerilor Hong Kongului legate de relaţia cu Beijingul.

„SUA trebuie să se abţină de a se amesteca” în treburile interne ale Hong Kongului, a comentat un oficial al Biroului Comisarului Extern în Hong Kong pentru agenţia Xinhua. El a cerut Washingtonului să ''acţioneze discret'' în chestiunea Hong Kongului, astfel incat relaţiile sino-americane să nu fie afectate, într-un moment in care Hong Kong traverseaza o ''perioadă sensibilă'' a reformei politice.

”Viitorul libertăţii şi al democraţiei în Hong Kong este serios ameninţat”, a declarat senatorul american Sherrod Brown, şeful Comitetului Congresului SUA pentru relaţii cu China, structură care pledează pentru îmbunătăţirea drepturilor omului şi a statului de drept în China. Beijing „impune deja pre-condiţii” legate de cine poate candida, punand, astfel, la indoiala posibilitatea ca alegerile să fie libere şi corecte”, a mai spus acelaşi senator american.