Bruxelles a anuntat ca va lansa o ancheta legata de echipamentele chineze de telecomunicatii, care va fi, totusi, precedata de un dialog, in incercarea de gasi o solutie amiabila. Cele doua parti, al caror comert bilateral s-a ridicat anul trecut la 546 miliarde de dolari, potrivit statisticii chineze, se confrunta cu diferende comerciale pe o larga arie de marfuri, de la produse agricole la tevi de otel fara sudura.

Purtatorul de cuvant al ministerului chinez al comertului, Shen Danyang, a afirmat la o conferinta de presa ca societatile europene din sectorul telecomunicatiilor mobile controleaza in China o cota de piata mult mai mare decat ponderea detinuta de China pe piata europeana de resort.

Speram ca UE nu va decide masuri care vor dauna ambelor parti, a spus Shen. China, a continuat el, isi va apara prin toate mijloacele drepturile si interesele legitime, in conformitate cu reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului si a propriei legislatii in cazul in care Bruxelles va duce ancheta la bun sfarsit.

Conflictul legat de echipamentele de telecomunicatii urmeaza celui privind panouri solare. Saptamana trecuta, Comisia Europeana a propus statelor UE sa aprobe pana la data de 5 iunie impunerea unei taxe provizorii de 47%, in medie, la panurile solare importate din China, pentru a proteja firmele europene de profil, amenintate cu disparitia.

Adoptarea unor masuri comerciale punitive va provoca o grava deteriorare a relatiilor comerciale bilaterale, a estimat Shen, comentand pozitia Comisiei Europene. Recurgerea abuziva la masuri comerciale nu va ajuta la rezolvarea diferendelor comerciale si va frana relansarea economica, deteriorand increderea, a adugat purtatorul de cuvant.

In noiembrie anul trecut, ministerul chinez al comertului a lansat, la randul sau, o ancheta anti-subventii si anti-dumping impotriva polisiliciului utilizat la fabricarea celulelor fotovoltaice, unul dintre componentele panourilor solare.