„Infiintarea aviatiei de punte ca unitate de sine statatoare demonstreaza ca dezvoltarea fortelor de portavioane a intrat intr-o noua etapa”, mentioneaza Xinhua, citand surse militare. Potrivit acestora, noua formatiune va cuprinde avioane de atac, avioane de antrenament si elicoptere, care vor participa la misiuni de patrulare si observare, precum si la operatiuni de lupta impotriva unor submarine inamice.

Aviatorii care vor fi recrutati pentru aviata de puncte trebuie sa stie sa piloteze cel putin cinci tipuri de avioane si sa detina la activ minm 1000 de ore de zbor, se precizeaza in comunicatul citat de Xinhua.

In prezent, marima militara a Chinei dispune de un singur portavion – Liaoning. Este vorba de fostul portavion sovietic Variag, cumparat de la Ucraina la inceputul anilor 1990 si modernizat de specialistii chinezi. Liaoning poate adaposti pana la 30 de avioane. Recent, pe Liaoning au fost testate cu succes manevrele de decolare si aterizare de pe punte a avioanelor de lupta J-15.