Potrivit expertului Wang Yan'an, citat de China Daily, proiectul se bucura de sprijinul preşedintelui Xi Jinping, care crede ca tara sa trebuie sa dispuna de forţe aeriene de natură 'strategică', adica 'dotată cu capacităţi ofensive şi nu doar defensive, aşa cum a fost cazul în trecut'/

Aviaţia militara a Chinei (APE) 'trebuie să posede un bombardier strategic cu rază lungă de acţiune, fără de care nu se poate vorbi de o forţă strategică' aeriană, a comentat Wang Yan'an.

Potrivit 'caietului de sarcini', caracteristicile viitorului aparat de tip 'stealth' ar trebui să includă o rază de acţiune de 8.000 de km şi o încărcătură de circa 10 tone de proiectile. Avionul ar trebui să lovească până la al 'doilea lanţ de insule', care defineşte, potrivit Beijingului, 'perimetrul de apărare maritimă al ţării', mentioneaza China Daily.

Primul lanţ 'desemnează o serie de insule ce se întind din Japonia, în nord, până în Taiwan şi Filipine, în sud', în timp ce al doilea lanţ 'merge de la insulele Bonin (arhipelagul nipon Ogasawara), în nord, până la insulele Mariane şi Caroline, în sud', detaliaza China Daily.

In prezent, forţele aeriene chineze nu dispun decât de bombardierul strategic H-6, inspirat de vechiul Tu-16 sovietic bimotor din anii '50. Versiunea chineză modernizată (H-6K), subsonică, este capabilă să transporte până la şase rachete de croazieră.

În ceea ce priveşte viitorul bombardier strategic invizibil, partea chineză s-ar putea inspira de la aparatul rusesc Tu-160, un bombardier greu supersonic, cu geometrie variabilă, conform aceluiaşi ziar chinez. Dar un astfel de model nu ar fi invizibil, remarcă publicaţia, care exclude posibilitatea conceperii unui echivalent al B-2 american al companiei Northrop Grumman, deoarece aceasta ar reprezenta 'o provocare tehnologică şi financiară' insurmontabilă pentru China.