Peste cateva zile, la 26 decembrie, in China va fi inaugurata cea mai lunga cale ferata de mare viteza (TGV) din lume, etapa cruciala in edificarea sistemului feroviar al tarii, a anuntat in aceasta dimineata agentia Xinhua.


Circuland cu o viteza medie de 300 kilometri pe ora, trenurile vor acoperi o distanta de 2.298 de kilometri, facand legatura intre capitala Beijing, in nord, si Canton, marele centru economic din sudul statului. Durata calatoriei se va reduce de la aproximativ 22 de ore la numai 8 ore, a precizat, la randul sau, cotidianul China Daily. Sunt prevazute 35 de opriri, inclusiv in mari orase, precum Zhengzhou, Wuhan si Changsha.

Data de 26 decembrie a fost aleasa pentru ca este ziua aniversara a nasterii lui Mao, a mentionat Xihua. Dincolo de asta, linia va deveni operationala pentru zilele libere acordate cu ocazia Noului An lunar, cand sute de milioane de chinezi traverseaza tara.

Deschiderea acestei linii TGV va permite autoritatilor chineze sa atenueze amintirea consecintelor nefaste ale tragediei din iulie 2011, cand doua trenuri de mare viteza au intrat in coliziune, provocand moartea a 40 de persoane nu departe de Wenzhou. A fost cel mai grav accident feroviar din China din 2008, a subliniat cotidianul Global Times.

Aceasta catastrofa a suscitat ingrijorari majore legate de securitatea retelei chineze de TGV. Accidentul a afectat puternic industria feroviara chineza pe pietele externe. Reteaua TGV a Chinei este in plina expansiune: infiintata in 2007, ea este deja cea mai vasta din llume si va creste de la 8.358 de kilometri la sfarsitul anului 2010, la 16.000 de kilometri in 2020.