O insula artificiala sub forma de portavion. Chine se pregateste sa arunce mii de tone de pamant peste un recif de corali pentru a-l transforma in pista de aterizare. Obiectivul: extinderea dominatiei sale intr-o zona strategica foarte disputata din Marea Chinei.

Pana in prezent, cea mai mare parte a insulei Fiery Cross sau Yongshu, in chineza, a fost acoperita de ape, cu exceptia catorva rosi ci a unei mici suprafete de beton care a servit drept adapost pentru o mica garnizoana militara. Imaginile din satelit analizate de expertii britanici ai cabinetului IHS arata ca, de cateva luni, nave chineze lucreaza in zona.

Mai precis creaza o adevarata insula pentru o pista lunga de 3.000 de metri si larga de 300. Va fi construit, de asemenea un port la est de aceasta fasie artificiala de pamant. Un port suficient de mare pentru a "primi petroliere sau nave de razboi de mare capacitate", afirma expertii IHS.

Situata in arhipelagul Sprantleys, insula Yongshu va deveni, astfel, un punct de o importanta strategica majora. Zona este punct de trecere intre Oceanul Indian si Pacific, o linie de comunicare intre Europa si Asia orientala. Aproape un sfert din traficul maritim comercial al lumii traverseaza acest perimetru.