Cererea a slabit. Economia chineza continua sa incetineasca, afisand dificultati persistente pe piata imobiliara, dar si de alta natura.

"Exporturile au fost destul de solide in ultimele doua luni, dar aceasta tendinta a fost sustinuta in principal de cererea pentru sectorul electronic. Europa si Japonia se confrunta cu probleme, ceea ce nu este o veste buna", a comentat Kevin Lai, economist la Daiwa Capital Markets din Hong Kong.

In sectorul serviciilor, cresterea inregistrat in luna octombrie cel mai slab ritm din ultimele noua luni, potrivit datelor Biroului national de statistica.

Pe de alta parte, potrivit unui studiu publicat la sfarsitul saptamanii trecute, preturile la imobiliare au coborat in octombrie, marcand, astfel, sase luni consecutive de scadere. In pus, indicele PMI HSBC/Markit, publicat luni indica, la randul lui, o tendinta de incetinire a economiei chineze.

Aceste semne confirma ipoteza potrivit careia China ar putea rata obiectivul de crestere anual de aproximativ 7,5%, in pofida numeroaselor masuri de sustinere adoptate deja de autoritati. 

Este, prin urmare, posibil, ca acestea sa recurga la noi actiuni pentru a reda elanul necesar economiei chineze, numarul doi mondial.