In urma cu cativa ani, guvernul de la Beijing a inceput sa investeasca masiv in crearea unor surse curate de energie pe intreg teritoriul statului. Iata cum arata cea mai mare ferma solara din lume, construita pe locul unei vechi mine de carbune, la nord-vest de orasul Huainan, provincia Anhui.

Au fost montate 166.000 de panouri solare. Suficient pentru a asigurare cu energie electrica un oras mare.

In intreprinderile specializate in energie verde lucreaza peste 2,5 milioane de oameni. Spre comparatie, in SUA acest domeniu numara in jur de 200.000 de angajati.

Multi dintre fostii mineri lucreaza acum in fermele eoliene si solare.

Statele Unite au inceput sa produca panouri solare inca din anii 1970, care au adus profituri insemnare pana cand China a facut ceea ce stie cel mai bine: a lansat rapid productia de masa. Prin urmare, pretul panourilor a scazut in ultimii doi ani cu 80%, in conditiile unei cresteri accentuate a cererii.

Astazi, patru din cinci panouri solare montate pretutindeni in lume provin din China. In pofida tuturor masurilor adoptate de SUA, care au restrictionat inclusiv importurile de astfel de instalatii, doua mari companii americane specializate in realizarea de panouri solare, Suniva si SolarWorld, au intrat in faliment in lunile aprile si mai anul curent.

Ministerul chinez al energiei a redus, anul acesta, numarul minelor de carbune, propunandu-si ca, pana in 2030, poderea energiei verzi sa atinga aproximativ 20%, fata de 12% in prezent. 

Potrivit organizatiei Greenpeace, China pierde degeaba aproximativ 11% din energia solara si 21% din cea eoliana, atata timp cat energia verde ramane doar o completare la centralele electrice.

China ramane responsabila de jumatate din consumul mondial de carbune, iar 70% din energia ei electrica se bazeaza pe sectorul minier, unde lucreaza peste 4 milioane de muncitori.

In prezent, China este celmai mare investitor din lume in domeniul energiilor regenerabile. Guvernul a promis sa cheltuiasca, in urmatorii trei ani, 360 de miliarde de dolari pe proiecte de resort, creand 13 milioane de noi locuri de munca.