Artileria nu ameninta avioanele si navele americane. Dar, in opinia oficialilor de la Washington, desfasurarea respectivelor unitati vine in contradictie cu declaratiile Bejingului care a asigurat ca insulele artificiale au fost create in scopuri civile, precizeaza Wall Street Journal.

Publicatia noteaza ca artileria deplasata este capabila sa atinga insulele invecinate. SUA considera ca, desi actiunile Beijingului nu reprezinta un pericol imediat, ele trebuie, totusi, privite ca un semnal.

Wall Street Journal adauga ca, potrivit surselor citate, armamentul a fost depistat in urma cu o aproximativ o luna. Ulterior, el a disparut, agentiile americane estimand ca, fie a fost evacuat de pe respectiva insula, fie a fost camuflat.

Contactata, ambasada Chinei in SUA a declarat ca arhipelagul Spritly este teritoriu chinez si, prin urmare, Beijing are dreptul de a angaja acolo orice activitati, inclusiv amplasarea de armament de aparare. Reprezentantul ambasadei a subliniat ca insulele artificiale sunt realizate in scopuri pasnice.