Potrivit surselor mentionate, aceasta retea, alcatuita din senzori de interceptare legati la un cablu si instalati pe fondul marii, functioneaza incepand din 1996.

Specialistii chinezi intentioneaza sa sporeasca potentialul acestei retele de ascultare cu ajutorul diferitelor tipuri de drone submarine.

Totusi, un colonel in rezerva a Marinei taiwaneze, Wang Chih-peng pune la indoiala informatiile privind performantele uluitoare ale respectivei instalatii. Pentru ca, explica el, echipamentele de ascultare nu sunt eficiente, sub apa, decat pe o raza de 10 kilometri.

In plus, spre deosebire de Washington care are numerosi aliati si parteneri printre vecinii Chinei, Beijing nu poate instala o retea extinsa de recunoastere in apropiere de Guam, pentru simplul motiv ca nu controleaza nici una dintre insulele situate in partea occidentala a Pacificului.

Prin urmare, spune Wang Chih-peng, armata chineza nu poate alimenta echipamentele sale submarine fara a detine controlul asupra unei dintre insulele din vecinatate. Navele de razboi ale Beijingului nu pot fi singura sursa de energie pentru acesti senzori, subliniaza colonelul taiwanez.

In context, el aminteste ca militarii americani si japonezi au construit o astfel de retea de ascultare subacvatica in apropierea Insulei Okinawa pentru a supraveghea submarinele chineze.