Executivul comunist chinez a cerut Federaţiei femeilor din China să folosească acest termen depreciativ în mai multe articole dure despre numărul tot mai mare de femei educate, cu o profesie, urbane şi singure cu vârsta cuprinsă între 27 şi 30 de ani şi care au 'eşuat' în găsirea unui soţ, acum fiind considerate 'indezirabile'.

"Fetele frumoase nu au nevoie de prea multă educaţie pentru a se căsători cu cineva dintr-o familie bogată şi puternică. Însă fetele cu o înfăţişare medie sau urâtă vor avea dificultăţi", se scrie într-un articol intitulat 'Femeile rest nu merită compasiunea noastră'.

Termenul depreciativ a fost ales de media de stat şi s-a încetăţenit, stârnit nemulţumirea a milioane de tinere ambiţioase şi educate care susţin că au fost aruncate la fier vechi şi care, în plus, se plâng de slaba calitate a peţitorilor.

China, o ţară conservatoare, trece prin transformări rapide, tot mai multe femei evitând tradiţia de a se căsători şi de a-şi întemeia o familie de tinere.

Însă guvernul vrea să le determine să se căsătorească tinere pentru a contracara creşterea dezechilibrului între sexe în rândul populaţiei de 1,3 miliarde de persoane.

Avorturile selective determinate de politica unui singur copil conduc la naşterea mai multor persoane de sex masculin decât de sex feminin - 118 băieţi la 100 de fete.

Guvernul este de asemenea îngrijorat că numărul mare de bărbaţi necăsătoriţi ar putea conduce la tulburări sociale.

De la introducerea politicii unui singur copil în 1979, s-a ajuns în prezent la situaţia în care există cu 20 de milioane mai mulţi bărbaţi decât femei sub vârsta de 30 de ani. Iar statisticile arată că aproximativ o femeie din cinci cu vârsta între 25 şi 29 de ani este necăsătorită.

Tinerele din China cer guvernului să interzică termenul de 'femeie rest'.

Federaţia femeilor din China a renunţat recent la această etichetă, folosind-o pe cea de 'fete bătrâne', însă expresia 'femeie rest' rămâne în continuare extrem de folosită în alte părţi.