Potrivit unui anunţ oficial, obiectivul demersului este ca funcţionarii publici 'să fie conştienţi' de consecinţele faptelor de corupţie şi 'să-şi exercite atribuţiile corect şi să fie receptivi la supravegherea Partidului'. Angajaţi din mai multe ministere au fost duşi în ultimele luni de autorităţile anticorupţie în astfel de vizite, fiind pregătite şi vizite separate pentru soţiile sau soţii lor, astfel încât implicaţiile corupţiei să devină o temă de discuţie în familie, scrie agerpres.

'Funcţionarii şi soţiile lor sunt impresionaţi când văd cât de oribil este să-ţi pierzi libertatea şi prestigiul personal, dar cred că impactul cel mai puternic este resimţit mai mult de către cei tineri', declară agenţiei EFE un funcţionar care a participat la o astfel de vizită. În schimb, o altă angajată a statului chinez, în vârstă de numai 25 de ani, afirmă că aceste vizite funcţionează ca modalitate de atenţionare, dar ele sunt mai mult 'un fel de spectacol', în opinia ei 'folosirea unui asemenea procedeu radical fiind inutilă'.

'Corupţia nu trebuie doar pedepsită, prevenirea ei este mai importantă', scrie în ediţia sa de luni Cotidianul Poporului, una dintre publicaţiile Partidului Comunist Chinez, care cere totodată mai multă fermitate pentru a elimina acest flagel de la rădăcină.

Numai anul trecut au fost judecaţi pentru fapte de corupţie peste 4.000 de funcţionari chinezi, mulţi ajungând în spatele gratiilor. Printre cei aduşi în faţa instanţei se găsesc şi nume sonore din politica chineză, precum fostul ministru al securităţii Zu Yongkang, al cărui proces este în desfăşurare, sau fostul număr doi al Forţelor Armate chineze, Xu Caihou, decedat în urmă cu două luni.

Guvernul de la Beijing a creat şi linii telefonice speciale, pe care cetăţenii le pot folosi pentru a denunţa cazuri de corupţie.