Global Times evidentiaza dintre "neajunsurile evidente" ale G7 "absenta Chinei si refuzul de a restabili statutul Rusiei".

"Daca G7 doreste cu adevarat sa fie mai influenta, ea trebuie sa accepte compromisuri si sa asculte sfaturile folositoare. Dar daca G7 va fi intotdeauna impotriva a tot ce i se propune, ea nu va face decat sa-si slabeasca si mai mult pozitia si asa subrezita", crede publicatia chineze.

Autorul articolului considera ca, dupa izbucnirea crizei ucrainene, G7 s-a transformat intr-un "vasal al SUA, care face presiuni asupra Rusiei", iar intarirea laturii politice a acestei structuri s-a reflectat negativ asupra functiilor economice.

"Daca G7 va incepe sa emita pareri inclusiv in privinta Chinei, pe tema disputei teritoritoriale din jurul Marii Chinei de Sud, asta inseamna ca G7 a pornit pe un drum gresit", sustine Global Times.

Semnatarul materialului apreciaza ca nici presiunile asupra Rusiei, nici presiunile asupra Chinei nu corespund intereselor Europei, care are numai de castigat din faptul ca se afla in prima linie a "frontului geopolitic" al noului razboi rece.