Prezent la Forumul economic mondial de la Davos, omul de afaceri a declarat, la mijlocul acestei luni, ca "o aterizare brutala a economiei chineze ar fi aproape inevitabil", daca nu s-a produs deja. Dezvoltandu-si ideea, Soros a evocat tensiunile deflationiste si cresterea excesiva a gradului de indatorare a tarii drept factori ai incetinirii economice.

Or, yuanul este victima ingrijorarilor tot mai accentuate legate de evolutia economiei chineze, dar si a ritmului accelerat de retragerea a capitalului din China, ca o reflectare a unui climat nervos in interiorul tarii. 

Dupa ce a fost devaluat yuanul in august anul trecut, Beijingul este preocupat acum de deprecierea monedei sale si cheltuieste sute de miliarde de dolari pentru a sustine cursul. In acest context au venit acuzatiile la adresa lui Soros. "Sa declari razboi monedei chineze? Haha!", au scris ziarele, amintind, printre altele, ca omul de afaceri americani a prezis de nenumarate ori in trecut iminenta unui haos economic.

Interesant este ca joi, Banca centrala a Chinei a procedat la o noua interventie, injectand suplimentar 340 miliarde de yuani (47 miliarde de dolari) in sistemul financiar, pentru a raspunde nevoilor tot mai mari de lichiditati inaintea Anului nou lunar si pentru a evita o blocare a economiei.