Pentagonul a aratat inca o data cu degetul spre China ca o posibila amenintare spatiala pentru Statele Unite si "pentru toate natiunile care pun in pericol programe spatiale pasnice". In raportul sau pentru anul in curs, Departamentul de stat al apararii trage un semnal de alarma in legatura cu "perfectionarea constanta tehnologiilor spatiale distructive" ale Chinei.

Expertii americani care au elaborat documentul mentionat revin in special la tirul din mai 2013, realizat de la baza Xichang. Anuntat drept o misiune stiintifica destinata sa studieze comportamentul in spatiu al particulelor de inalta energie, racheta s-a ridicat pana la o altitudine de 10.000 de kilometri, lansand un obiect pe o traiectorie balistica pana la o inaltime de 30.000 de kilometri.

Adica pana in imediata apropiere a orbitei geostationare unde numeroase natiuni dispun de sateliti indispensabili sistemelor lor de comunicatii. Cu alte cuvinte, o orbita ultra sensibila. Obiectul a reintrat in atmosfera dupa noua ore si jumatate, o durata prea scurta pentru o analiza stiintifica!

In opinia Pentagonului, in realitate, ar fi vorba despre testarea unei tehnologii de interceptare sau de distrugere a unui satelit pe orbita circumterestra. In acest context, specialistii americani mentioneaza lansarea anul trecut de catre China a 16 aparate care s-au apropiat de reteaua Pentagonului de sateliti de comunicatii si supraveghere, inclusiv cu plasarea pe orbita a primului satelit de observare de inalta rezolutie.

In 2007, chinezii au demonstrat, de asemenea, ca sunt capabili sa distruga de pe Pamant un vechi satelit meteo, Fengyun-1C.Un episod prost gestionat care a generat un nor de deseuri spatiale. Alt test "anti-satelit" a fost efectuat in 2014 dupa acelasi scenariu, dar fara pabuge.

"China are o pozitie ambigua in acest domeniu. Pe de o parte, ea vrea interzicerea tuturor armelor in spatiu, iar in paralel incearca sa demonstreze ca, daca nu exista o securizare a orbitelr, ea este in stare sa puna la punct tehnologia anti-satelit", au comentat analistii independenti.