Ieşirile de capital prin canale legale sau ilegale au crescut presiunile asupra monedei chineze. Yuanul s-a depreciat cu aproape 6% în raport cu dolarul, de la începutul anului, şi mulţi traderi mizează pe noi deprecieri, ceea ce cresc şansele pentru o nouă fugă a capitalurilor.

Potrivit surselor citate de Reuters, Administraţia de Stat pentru Schimb Valutar din China (SAFE) a început să controleze toate transferurile de fonduri în străinătate cu o valoare mai mare de cinci milioane de dolari şi, de asemenea, şi-a extins supravegherea asupra marilor acorduri de investiţii peste hotare, inclusiv a celor care au obţinut deja o autorizaţie prealabilă, scrie agerpres.

La rândul său, Bloomberg News, citând surse bine informate, susţine că, în scopul frânării achiziţiilor externe ale companiilor chineze, autorităţile de la Beijing vor să interzică majoritatea achiziţiilor externe cu o valoare de peste 10 miliarde de dolari şi, de asemenea, achiziţiile mai mari de peste un miliard de dolari care nu au legătură cu activităţile de bază ale companiei chineze respective. Astfel, companiile chineze de stat nu vor avea voie să cheltuiască mai mult de un miliard de dolari pentru o investiţie imobiliară în afara Chinei.

Oficial, Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă (NDRC), principalul organism de planificare economică din China, a publicat luni un comunicat de presă în care afirmă că autorităţile vor "combina facilitarea investiţiilor externe cu protejarea faţă de riscurile de investiţii", adăugând că "guvernul central va examina şi verifica proiectele de investiţii în străinătate în funcţie de legi şi regulamente", fără a oferi alte detalii.

China a devenit în 2015 un exportator net de capital. Excluzând sectorul financiar, investiţiile chineze au atins 146 miliarde de dolari în primele zece luni ale acestui an, în creştere cu 53% în ritm anual. Printre cele mai răsunătoare achiziţii externe anunţate în acest an de firmele chineze se numără preluarea gigantului elveţian Syngenta de către firma de stat ChemChina pentru 43 de miliarde de dolari, preluarea studiourilor de film Legendary de Wanda Group pentru 3,5 miliarde de dolari, preluarea producătorului german de roboţi Kuka de firma chineză Midea pentru cinci miliarde de dolari şi suma de 6,5 miliarde de dolari plătită de grupului chinez de asigurări Anbang pentru 16 proprietăţi imobiliare de lux ale fondului Blackstone.