China este tare nemultumita. Potrivit Financial Times, Beijing intentioneaza sa lanseze o campanie pentru a contesta rezultatele studiului realizat anual de Banca Mondiala privind calitatea mediului de afaceri din 195 de tari ale lumii. Printre criteriile utilizate de institutia cu sediul la New York pentru intocmirea clasamentului, figureaza dificultatile legate de crearea unei intreprinderi sau sistemul de reglementare financiara.

In editia de anul acesta al raportului, China a fost pozitionata pe treapta 91, spre marea dezamagire a Beijingului, care vrea sa conteste rezultatul anchetei, care o pune intr-o lumina nefavorabila. Trecand la fapte, China i-a cerut lui Jim Yong Kim, presedintele Bancii Mondiale, sa creeze o comisie menita sa evalueze metodele de analiza ale studiului.

Merita mentionat ca, in batalia ei impotriva clasamentului Boing Business, China si-a gasit aliati: sindicatele, inclusiv pe Peter Bakvis, membru al Confederatiei sindicale internationale (ITUC). Bakvis face, de asemenea, parte din Comisia de evaluare infiintata de Banca Mondiala. In opinia lui, toate regulile si legile de incadrare a muncii nu sunt ceva bun pentru scorurile din raport.

Spre exemplu, rezumand, el afirma ca „tarile care nu au nici o reglementare de lucru obtin, de regula, cele mai buna note” in clasament. Comisia si-a propus sa anunte concluziile activitatii sale pana la sfarsitul acestei luni, dupa care Jim Yong Kim va decide daca accepta sau nu recomandarile formulate.

Constestand rezultatul anchetei, China se opune nu numai Bancii Mondiale, dar, intr-un sens mai lart, instantelor internationale. Expertii occidentali sunt de parere ca aceasta luare de pozitie se inscrie in dorinta Chinei de a-si reafirma importanta in sistemul economic al lumii si greutatea ca stat al carui punct de vedere nu poate fi ignorat.