In opinia lor, aceste date sugereaza faptul ca societatile continua sa-si supraevalueze tranzactiile comerciale pentru a scapa de controalele de capital, foarte stricte si care vizeaza banii adusi in China.

"Exista indicii legate de recenta aparitie a unor tranzactii comerciale trucate", scrie ziarul fianciar.

Autoritatile au anuntat o crestere cu 11,6% a exporturilor, fata de progresul de 15,3% in septembrie. Chiar si asa, cifrele din octombrie sunt peste asteptarile expertilor.

Importurile au sporit, la randul lor, cu 4,6% in octombrie, dupa saltul de 7% din luna anterioara. In total, China a degajat un excedent comercial de 45,4 miliarde de dolari in perioada de referinta.

Semnele de intrebare legate de fiabilitatea cifrelor comertului exterior vin dupa indoielile privind datele pe septembrie, ceea ce arata ca exporturile nete nu au reusit sa ofere sustinerea dorita a Produsului Intern Brut (PIB) in trimestrul al treilea.

O situatie care confirma, de asemeneea, fragilitatea economiei Chinei, numarul doi mondial. Datele pe septembrie indica un important decalaj intre ceea ce afirma China ca a exportat in Hong Kong si ceea ce declara Hong Kong ca a important de pe continent.

Pe de alta parte, economistii subliniaza nivelul ridicat al preturilor la metale pretioase, cel mai practic mijloc de manipulari comerciale. Astfel, noteaza Shanghai Securities News, in cifrele pe octombrie datele oficiale demonstreaza ca exporturile Chinei de metale pretioase si bijuterii au crescut cu 187% pe an. Un ritm foarte lent, comparativ cu explozia de 678% din septembrie, conform informatiilor serviciului vamal.