Boom-ul imobiliar din China din 2016 a fost un balon de oxigen pentru dezvoltatorii imobiliari care se confruntau cu datorii ridicate, iar preţurile noilor locuinţe au urcat în noiembrie cu 12,6%, un nivel record.

Evergrande Group, Vanke şi Country Garden au fost anul trecut cei mai mari vânzători din sectorul imobiliar, obţinând 381 miliarde de yuani (55 de miliarde de dolari), 362 miliarde de yuani (52 de miliarde de dolari) şi, respectiv 309 miliarde de yuani (45 de miliarde de dolari) din vânzări imobiliare, arată datele China Index Academy.

În 2015, topul era compus din Vanke, Greenland şi Evergrande, cu vânzări combinate de peste 700 miliarde de yuani. Anul acesta, 12 dezvoltatori imobiliari chinezi au avut vânzări de peste zece miliarde de yuani, în creştere faţă de şapte miliarde de yuani în 2015.

Dar piaţa arată semne de încălzire iar autorităţile vor să stopeze speculaţiile în 2017, ceea ce sporeşte temerile privind modul în care îşi vor achita datoriile dezvoltatorii imobiliari, mentioneaza agerpres.