Vicepremierul Arkadi Dvorkovici, a declarat ca Moscova si Beijing intentioneaza sa accelereze procesul de elaborare a contractelor energetice, astfel incat documentele sa poata fi semnate de Vladimir Putin cu prilejul vizitei pe care acesta o va efectua, in luna mai, in China.

„Este vorba de contracte in domeniul gazelor naturale, despre livrarea de gaze naturale in China prin conducta estica. Este finalizat, practic, contractul legat de proiectul Yamal GPL, promovat de compania NOVATEK. Mai sunt si alte proiecte interesante care au in vedere transportul, pe calea marii, a mai multor milioane de tone de gaz lichefiat, precum si exploatarea in comun a catorva zacaminte din Sahalin si Siberia de est”, a enumerat Dvorkovici, care a intreprins o vizita de doua zile la Beijing.

Consultati de cotidianul Nezavisimaia gazeta, expertii locali au amintit, de la bun inceput, ca, in prezent, cresterea economiei ruse este asigurata nu de China, ci de Uniunea Europeana. Oricum, au estimat analistii, China nu va reusi niciodata sa inlocuiasca in totalitate UE in domeniul gazelor, spre exemplu.

Potrivit datelor oficiale, China a devenit, la sfarsitul anului trecut, cel mai mare partener comercial al Rusiei, schimburile reciproce cifrandu-se la 88,9 miliarde de dolari. Totusi, in ansamblul ei, UE si-a pastrat suprematia: Uniunea a asigurat aproape jumatate din schimburile comerciale ale Rusiei, in timp ce tarile din regiunea Asia-Pacific, inclusiv China, reprezinta numai 25%.

In plus, nu trebuie ignorat faptul ca ani la rand, Rusia si China nu au reusit sa ajunga la o intelegere privind pretul gazelor care ar urma sa ia drumul marelui stat asiatic. Criza din Ucraina si amenintarea sanctiunilor economice din partea Occidentului ar putea determina partea rusa sa dea dovada de un plus de flexibilitate in aceasta chestiune, estimeaza expertii.

„Anul acesta, schimburile comerciale cu China vor depasi 100 de miliarde de dolari, iar pana in 2018, aceasta cifra se va dubla. In acelasi timp, structura lor este de o mai buna calitate: cu exceptia resurselor energetice, China cumpara din Rusia un volum sporit de armament, instalatii de constructii sau aparatura din domeniul aviatiei”, a mentionat analistul companeii AForex, Narek Avakian.

Cu toate acestea, a estimat expertul, economia rusa nu va resimti efectul pozitiv al colaborarii cu China inainte de 2017-2018, daca Moscova va decide astazi sa se reorienteze spre Beijing. „Inlocuirea Occidentului cu China nu va stopa insa retragerea de capial din Rusia, nu-i va calma pe investitori si nu va relansa industria”, a avertizat, la randul sau, Yana Trubnikova, de la Lionstone Investment Services Ltd. „Sa nu ne facem iluzii ca Beijing va dezvolta relatii cu Rusia, fara sa priveasca spre alti parteneri”, a aratat Yana.