Subliniind ca un nivel ridicat de crestere nu este sustenabil, Li Keqiang a precizat ca echipa sa guvernamentala va acorda mai multa atentie calitatii si eficacitatii cresterii economice.

"In plan intern, China se confrunta cu probleme structurale profunde si economia continua sa fie supusa unor presiuni de scadere, in special cand incercam sa o restructuram si sa o modernizam", a spus premierul chinez in discursul de inaugurare a Forumului de la Bo'ao privind integrarea economica in Asia, reuniune in plina desfasurare pe Insula Hainan, din sudul tarii.

Potrivit spuselor sale, moneda nationala, yuanul, atent urmarita de piete, "va fluctua de acum inainte intr-un coridor rezonabil". Restructurarea industriei chineze ar trebui sa antreneze milioane de concedieri, dar Li Keqiang a promis ca executivul de la Beijing va utiliza toate "instrumentele pietei" pentru a crea noi locuri de munca si pentru a-i compensa pe cei afectati de masurile luate.

"Vor fi dificultuati pe termen scurt pe piata muncii, iar companiile vor intra in faliment, dar guvernul trebuie sa ajute la gasirea de noi oportunitati si pentru a mentine nivelul de trai", a adaugat premierul, angajandu-se, totodata, sa simplifice sistemul de taxe si procedurile birocratice pentru intreprinderi si sa promoveze reformele TVA.