China va acorda Ucrainei un credit de15 miliarde de dolari pentru realizarea unor programe vizand constructia de locuinte accesibile ca pret. Memorandumul semnat, in acest sens, de guvernul de la Kiev si compania chineza CITIC Construction, precizeaza ca imprumutul de 15 miliarde de dolari se acorda pe o durata de 15 ani, cu posibilitate de prelungire.

Surse oficiale ucrainene au precizat ca, intr-o prima faza, va fi realizat un proiect rezidential pilot in valoare de 1 miliard de dolari, CITIC urmand sa fie dezvoltatorul principal.

Aceasta intelegere survine la mai putin de o luna dupa ce, la sfarsitul lunii februarie, presa ucraineana a anuntat ca Naftogaz intentioneaza sa contracteze un credit de 3,6 miliarde de dolari de la Banca nationala a Chinei, bani destinati dezvoltarii industriei gazelor naturale. Conform acordului convenit, 60% din imprumut va fi folosit pentru achizitia de utilaje din China.

Investitorii chinezi au incercat si pana acum sa intre pe piata din Ucraina. Spre exemplu, la sfarsitul lunii decembrie 2013, guvernul de atunci al tarii si Beijing Interoceanic Canal Investment Management Co. Ltd au stabilit, in baza unui memorandum de colaborare, constructia unui port de mare adancime in Crimeea, reconstructia portului de peste din Sevastopol si crearea unei zone economice pentru dezvoltarea inaltelor tehnologii.

Pentru prima etapa, cheltuielile urma sa se ridice la 3 miliarde de dolari. Faza secunda, estimata la 7 miliarde, presupunea, printre altele, constructia unui aeroport, a unui combinat petrolier si crearea unor centre de odihna. Intre timp insa, Crimeea a fost anexata de Rusia, astfel ca proiectul a ramas in aer.

Pentru chinezi este avantajos sa incerce sa ajunga la resursele Ucrainei prin intermediul investitiilor, au comentat analistii. O politica folosita deja de China in tari cu situatie instabila, precum Columbia, Nicaragua, Kargazstan, Kazahstan, etc. In cazul in care actualul memorandum incheiat cu Ucraina va prinde viata, este de asteptat ca, pe viitor, China sa-si aduca propriile firme in aceasta tara, au comentat expertii.