Lenta, dar evidenta, patruderea Chinei in Europa de Est si Asia Centrala, regiune care reprezinta un ingenios melanj de foste imperii si mici state oportuniste, are toate sansele sa ofere surprize. Nu este vorba despre o misiune comerciala extinsa, ci de o prezenta, cu un puternic potential de influenta asupra unui spatiu fragmentat si care este obiect al unei confruntari agitate. Iar aceasta prezenta poate spulbera sperantele Occidentului in democratizare regionala.

Rusia lui Putin nu mai detine monopolul asupra puterii in aceasta regiune, unde fostele teritorii comuniste au devenit importante puncte de interes pentru o serie intreaga de puteri – pentru Rusia, UE, Turcia, SUA si, tot mai mult, pentru Iran. China, care este deja a doua economie a lumii, dupa SUA, apare ca un jucator serios in aceasta zona intinsa, situata destul de departe de sferele traditionala de influenta ale Beijingului.  

Interesul Chinei este determinat de ambitiile economice globale ale Beijingului. Relatiile lui comerciale si investitiile au cuprins intreg globul pamantesc – de la minele de cupru din Africa la petrolul din America Latina, Europa de Est si Asia Centrala fiind ultima granita pentru expansiunea economica a Chinei.

In ultimii 10 ani, schimburile comerciale dintre China si cele doua regiuni au progresat cu 32% pe an, pentru a atinge 41,1 miliarde de dolari in 2010, indice prognozat sa ajunga in 2015 la 100 de miliarde de dolari. Belarus, tinuta la distanta de UE, se bucura de marinimia Chinei, la fel Republica Moldova si Ucraina. In Europa de Est, sumele uriase cheltuite de Beijing pot crea o platforma pentru un adevarat rol geopolitic pe viitor.

Desigur, deocamdata China nu dispune nici de resurse, nici de vointa politica de a patrunde in Europa de Est si Asia Centrala in calitate de pretendent la rolul de hegemon. Dar prezenta Chinei in acest spatiu nu va purta la nesfarsit doar caracter economic. In realitate, daca tinem cont de faptul de numarul mare de state puternice din aceasta regiune, rolul Chinei va avea cu siguranta consecinte internationale. Pe termen lung, actualele investitii economice pot ajuta la formarea unei influente considerabile a Chinei, inclusiv in capitalele statelor est-europene.