Această listă, publicată de două ori pe an, evaluează ordinatoarele în funcţie de rapiditatea lor înregistrată în urma testelor efectuate de o serie de experţi germani şi americani. "Este cel mai mare număr de super-calculatoare pe care l-a avut vreodată China în clasamentul Top500...în timp ce prezenţa americană s-a restrâns la cel mai jos nivel de la debutul acestei liste", precizeaza autorii studiului.

Aceste masinarii reprezinta un instrument foarte util pentru cercetarea ştiinţifică graţie capacităţii lor de a realiza calcule extrem de rapide în diferite domenii, de la prognoze meteo, până la dezvoltarea de rachete, precizeaza agerpres.

China a devansat SUA, atât după numărul super-calculatoarelor, cât şi după performanţa agregată a acestora. Primele două cele mai rapide super-calculatoare din lume, Sunway TaihuLight şi Tianhe-2 (Calea Lactee-2), sunt în China. Pe locurile următoare se situează două super-calculatoare din Elveţia şi Japonia, în timp ce 'Titan', primul super-calculator american de pe această listă, ocupă locul cinci.

Cel mai puternic super-calculator din lume, Sunway TaihuLight, are o performanţă de calcul de 93 petaflopi (93.000 de triliarde de operaţiuni pe secundă). China lucrează în prezent la un prototip de "super super-calculator", denumit 'Exascale', care ar urma să fie lansat în vara lui 2018 şi ar urma să fie primul sistem capabil să efectueze un cvintilion (un miliard de miliarde) de calcule pe secundă.