Într-un raport prezentat la deschiderea sesiunii anuale a Parlamentului, Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China a informat că va închide sau va opri construirea centralelor pe cărbune cu o capacitate de peste 50 de milioane de kilowaţi. De asemenea, producţia de cărbune va fi redusă cu peste 150 de milioane de tone anul acesta, a anunţat NDRC.

"În urma reducerii supracapacităţii, trebuie să furnizăm asistenţă muncitorilor care vor fi concediaţi", a afirmat duminică premierul Li Keqiang, în discursul solemn rostit la deschiderea sesiunii anuale a Parlamentului.Acesta a anunţat că Executivul vrea să creeze anul acesta peste 11 milioane de noi locuri de muncă în sectorul urban.

Conform unui raport publicat luna trecută de organizaţia de mediu Greenpeace, China şi-a majorat anul trecut capacităţile de producţie a oţelului cu o cantitate dublă faţă de producţia anuală a Marii Britanii, în pofida promisiunilor autorităţilor de la Beijing de a reduce capacităţile excedentare din sectorul siderurgic.

În 2016, capacităţile de producţie a oţelului din China au crescut cu 36,5 milioane de tone, adică mai mult decât producţia anuală a Braziliei şi de două ori mai mult decât producţia Marii Britanii. De asemenea, 80% din majorările de capacitate au avut loc în trei provincii care se învecinează cu Beijingul, ceea ce a dus la creşterea poluării aerului în capitala chineză la finele lui 2016 şi începutul lui 2017.

Autorităţile de la Bruxelles şi Washington acuză Beijingul că practică preţuri de dumping la oţel, ceea ce afectează preţurile şi încalcă tratatele comerciale internaţionale. Recent, Comisia Europeană a anunţat că introduce taxe cuprinse între 30,7 şi 64,9% pentru anumite produse din oţel provenite din China în încercarea de a-i proteja pe producătorii europeni de importurile la preţ de dumping din China, aminteste agerpres.