'Concluzia pozitivă şi constructivă a negocierilor noastre demonstrează pe deplin, de o parte şi de cealaltă, o atitudine pragmatică şi flexibilă, precum şi înţelepciune în soluţionarea diferendelor', a declarat Shen Danyang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului.

După săptămâni de negocieri, ca urmare a deciziei UE de a impune temporar taxe vamale antidumping, exportatorii chinezi de panouri solare au propus un angajament privind preţurile, ale cărui detalii vor fi cunoscute ulterior', potrivit unui comunicat difuzat de comisarul european pentru comerţ, Karl De Gucht.

n istoria relaţiilor comerciale dintre China şi UE, acest diferend (...) din sectorul fotovoltaic este cazul de fricţiune ce implică cele mai importante sume', a afirmat Shen Danyang, amintind faptul că 'UE este principala piaţă pentru panourile solare chineze'.

Potrivit agenţiei specializate Bloomberg New Energy Finance (BNEF), 71% din producţia mondială de panouri solare s-a realizat în China în 2012, faţă de numai 34 % în 2007.

În 2011, Europa - prima piaţă din lume pentru panouri solare - a importat din China, pentru suma de 21 miliarde de euro, panouri solare şi componente aferente.