Conforma analiştilor intervievaţi de Reuters, economia chineză ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 6,6% anul acesta, depăşind ţinta Guvernului, de aproximativ 6,5%. Majorarea nivelului datoriilor în sectorul non-financiar şi calitatea scăzută a creditării în cazul băncilor care beneficiază de rating din partea Fitch rămân cele mai importante riscuri la adresa ratingului suveran al Chinei, avertizează agenţia de evaluare financiară.

În mai, Moody's Investors Service a revizuit în scădere, cu o treaptă, ratingul suveran al Chinei, de la "Aa 3" până la "A1", cu perspectivă stabilă, şi l-a adus la acelaşi nivel cu cel atribuit de Fitch Ratings ("A plus", cu perspectivă stabilă). În aceste condiţii, ratingul atribuit Chinei de Standard & Poor's ("AA minus", cu perspectivă negativă) este cu o treaptă deasupra celor atribuite de Moody's şi Fitch.

Moody's a retrogradat ratingul de ţară al Chinei, prima acţiune de acest fel adoptată de Moody's în cazul acestei ţări în aproape trei decenii, pe fondul estimărilor că soliditatea financiară a gigantului asiatic se va deteriora în următorii ani pe măsură ce datoria creşte şi economia încetineşte. Fitch a confirmat ratingul "A plus" atribuit Chinei citând evoluţiile macroeconomice solide chiar dacă a atras atenţia asupra creşterii dezechilibrelor şi vulnerabilităţilor.

"În pofida retrogradării decise de Moody's, toate marile agenţii de rating atribuie un rating foarte bun Chinei, fie 'A plus', fie 'AA minus', ambele fiind ratinguri mari", a subliniat Kim Eng Tan, scrie agerpres.

Stimulentele guvernamentale au constituit principalul motor al creşterii economice a Chinei în ultimii ani. Însă creşterea economică solidă a fost însoţită de o creştere a creditului care a dus la acumularea unor datorii foarte mari, care se ridică la aproape 300% din Produsul Intern Brut.

"Principala îngrijorare a oamenilor este legată de evoluţiile pe termen lung, pentru că, dacă actuala tendinţă va persista, la un anumit moment riscul instabilităţii va ajunge la un nivel care va justifica o nouă retrogradare a ratingurilor", a declarat recent Kim Eng Tan, directorul diviziei de ratinguri suverane pentru regiunea Asia-Pacific de la S&P.