Dar dupa ce guvernele din China şi India (două din pieţele petroliere cu cel mai puternic ritm de creştere a consumului) au anunţat că încearcă să reducă poluarea, importurile de titei şi să stimuleze piaţa automobilelor ecologice, IEA s-a vazut nevoita sa procedeze la o revizuire a datelor sale. "De acea ne vom revizui analizele cu privire la viitorul pieţei autovehiculelor electrice pe baza noilor anunţuri cu ocazia următorului raport World Energy Outlook 2017, care va fi publicat în data de 14 noiembrie", a declarat un purtător de cuvânt al IEA.

În "foaia sa de drum" publicată în luna aprilie a acestui an, Guvernul chinez şi-a exprimat dorinţa ca vehiculele cu combustibili alternativi să reprezinte cel puţin o cincime din cele aproximativ 35 de milioane de vehicule care ar urma să fie vândute în 2025. La randul ei, preconizeaza măsuri şi mai radicale, un centru de reflexie guvernamental elaborând un raport care prevede că în anul 2032 aproape toate vehiculele vândute în această ţară vor funcţiona pe bază de electricitate.

"Există un sprijin politic în favoarea automobilelor electrice, în special în China şi India", apreciază IEA. Agenţia estimează că în prezent China şi India sunt responsabile pentru 11% şi respectiv 2% din cererea mondială de benzină. "Este evident că alegerile făcute de China şi India sunt importante pentru evoluţia viitoare a cererii mondiale de petrol pentru autovehiculele de pasageri", adaugă IEA.

Nu doar pieţele auto din China şi India se schimbă rapid. În Japonia şi Coreea de Sud se vând deja volume semnificative de vehicule hibride iar progresele realizate în domeniul eficienţei motoarelor vor continua să diminueze consumul de combustibil al vehiculelor standard.

Pentru companiile petroliere şi cele de rafinare, creştere vehiculelor care funcţioneze pe bază de electricitate sau combustibili alternativi este un semnal de alarmă. Asia a fost mult timp principalul factor de creştere a cererii mondiale de petrol, graţie vânzărilor de automobile. Aproape o treime din rafinăriile din întreaga lume sunt în prezent în Asia faţă de doar 18% în 1990, noteaza agerpres.