Intalnirea celor doi presedinti reprezinta unul dintre cele mai importante evenimente diplomatice pentru Trump din momentul investirii sale, in ianuarie anul curent. Cei doi presedinti ar trebui, potrivit publicatiei The National Interest, sa identifice modalitatea de a netezi relatiile bilaterale si de a stabiliza "cele mai importante legaturi dimplomatice din lume, in pofida divergentelor, a diferentelor de pareri privind politica mondiala". 

Analistii americani cred ca Trump se va stradui sa plaseze negocerile intr-un registru favorabil lui. "China trebuie sa-l salveze pe Trump, care are nevoie de o victorie care sa multumeasca electoratul", a apreciat Mark Mobius, seful Templetom Emerging Markets Group. Dar convorbirile se anunta destul de dificile, avand in vedere profundele disensiuni pe o serie de chestiuni.

Inca din campania electorala, Trump a critica politica promovata de Beijing, acuzat de deprecierea fortata a yuanului, manevra care, in opinia candidatului de atunci la presedintie, "violeaza economic Statele Unite". Dupa victoria din alegeri, discursul lui Trump vizavi de China a devenit ceva mai prietenos, fara insa o schimbare de pozitie. La Forumul economic de la Davos, din ianuarie, Xi Jinping a criticat protectionismul in economie. 

"In pofida tuturor divergentelor de opinie, China nu vrea probleme, necazuri. Beijing are nevoie de relatii netede cu SUA", este de parere Mark Mobius. "Xi trebuie sa demonstreze ca, in ciuda initierii razboiului comercial si a situatiei din Coreea de Nord si Taiwan, Washington continua sa sustina China si vrea colaborare", afirma expertii americani.