Prima linie de mare viteza din lume construita intr-o regiune situata la mare altitudine si cu temperaturi extrem de coborate a fost data in functiune in nord-estul Chinei. Potrivit agentiei Xinhua, acest obiectiv face parte din eforturile tarii de redinamizare a fostei sale baze industriale.


Patru trenuri au plecat, in aceasta dimineata, la aceeasi ora din Harbin, capitala provinciei Heilongjang, Changchun, capitala provinciei Jilin, Shenyang, capitala provinciei Liaoning si Dalian, oras portuar din Liaoning, marcand intrarea in functiune a acestei linii feroviare, cu o lungime de 921 de kilometri.

Conceputa pentru trenuri care circula cu o viteza de 350 kilometri pe ora, aceasta linie a fost data in folosinta dupa doua luni de teste, de-a lungul carora zona a fost lovita de furtuni de zapada si geruri naprasnice, mercurul termometrelor coborand la -40 de grade Celsius. Pana acum, trenurile care traversau aceasta regiune nu atingeau mai mult de 200 de kilometri pe ora.

In ultimii ani, China a investit sume uriase in extinderea retelei sale feroviare, in special in constructia de magistrale de mare viteza. Conform planului aprobat la nivel de stat, pana in 2015 vor fi finlizate principalele patru linii feroviare, care vor forma nucleul acestei retele. Doua vor strabate tara de la est la ves, celelalte doua, de la nord la sud. Astfel, lungimea totala a cailor ferate de mare viteza va atinge 18.000 de kilometri, fata de 7.735 in prezent.