Anuntul a fost facut de directorul general adjunct al " Rosoboronexport ", Victor Komardin. Potrivit acestuia, părțile negociază în prezent configurația tehnică a avioanelor de lupta. "Vom discuta, de asemenea, posibilitatea de livrare și de armament pentru aceste aeronave, dar acesta va fi cumpărate de către China în cadrul unui contract separat".

Negocierile ruso-chineze pe marginea achiziționarii de avioane de lupta Suhoi 35 dureaza de cativa ani. Inițial, armata chineză a planificat sa cumpere 48 de avioane de lupta, dar mai târziu a decis să se limiteze la doar patru Su-35. Negocierile au fost suspendate deoarece partea rusă a considet o astfel de vânzare economic nerentabila. În plus, rusii si-au exprimat îngrijorarea in legatura cu posibilitatea ca partenerul asiatic sa nu copieze avioanele achiziționate. În martie 2013, Președintele Xi Jinping a declarat că a ajuns la un acord cu președintele rus Vladimir Putin pentru cumpararea a 24 de avioane Su- 5 și patru submarine ale Proiectului 677 " Lada " .

Între timp, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a anunțat că contractul cu China pentru avioane de lupta va fi unul de livrare, fara acordare de licența de productie. Acest lucru înseamnă că forțele aeriene chineze vor primi un avion de luptă de-a gata, fără dreptul de a-l produce pe teritoriul său.

Este de așteptat ca furnizarea avioanelor de lupta sa înceapa după 2015, valoarea tranzacției fiind estimata la peste 1,5 miliarde de dolari.