Potrivit datelor statistice, în 2015 producţia de oţel a Chinei a scăzut cu 2,3% până la 803,8 milioane tone, primul an de declin înregistrat după 1981, în condiţiile în care aproape jumătate din oţelăriile tarii înregistrează pierderi şi întregul sector se confruntă cu un surplus de aproximativ 300 milioane tone pe an.

În ceea ce priveşte producţia de cărbune, autorităţile de la Beijing au anunţat încă din decembrie anul trecut că, timp de trei ani, nu vor mai aproba deschiderea de mine, dar analiştii cred că această măsură va avea un efect limitat având în vedere capacităţile uriaşe de producţie existente în prezent. Se estimeaza că surplusul de capacitate al industriei carbonifere chineze s-ar ridica la două miliarde de tone pe an, jumătate din producţia realizată în 2015, având în vedere că în această ţară există aproape 11.000 de mine.

Autorităţile de la Beijing şi-au propus să atingă o creştere economică mai mică dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovaţie şi servicii, în detrimentul industriilor grele şi al investiţiilor umflate de îndatorare şi exporturi.