Este un semn al schimbarilor. In conditiile in care China se pregateste de liberalizarea economiei sale, unii se intreaba deja cum sa limiteze efectele negative. Viceguvernatorul Bancii populare, Yi Gang, a propus, spre exemplu, introducerea unei taxe Tobin. Venind din partea unui responsabil de asemenea calibru, ideea poate fi considerata drept oficiala, mai ales ca a fost expusa in revista Comitetului central al Partidului comunist chinez.

Respectiva taxa poarta numele laureatului Premiului Nobel pentru economie, James Tobin, care a propus in 1972 crearea unei taxe pe tranzactii financiare, cu scopul de a reduce speculatiile pe pietele financiare.

Yi, care exercita, de asemenea, functia de director al administratiei chineze pentru schimburi financiare (SAFE), recomanda, in egala masura, analizarea unor masuri care sa vizeaze, pe de o parte, investitiile in operatiunile de schimb si menite, pe de alta parte, sa reduca fluxul de capital speculativ pe termen scurt.

Aceste masuri se impun in contextul “deschiderii pietelor, a ameliorarii si perfectionarii sistemului de gestiune a datoriei externe si a accelerarii cotei de renminbi (sau moneda poporului, adica yuan) in tranzactiile financiare”, explica Yi in articolul sau.

In numarul sau de sambata, cotidianul China Daily noteaza, printre altele, ca este pentru prima data cand un lider din domeniul reglementarilor financiare evoca public “taxa Tobin”. In timpul crizei financiare mondiale din 2008, premierul de atunci al Marii Britanii, Gordon Brown, si cancelarul german, Angela Merkel, s-au declarat in favoarea unei taxe pe tranzactii financiare, dar nu au reusit sa obtina sustinerea aliatilor lor la summitul G20.