De precizat ca, in februarie, importurile de petrol ale Chinei au depasit, deja, 8 milioane de barili pe zi. Beiing are nevoie de aur negru pentru industria ei de prelucrare, in plina ascensiune, dar si pentru completarea rezervelor strategice. Potrivit prognozelor Standard Chartered Bank, pana la sfarsitul anului 2018, China va ajunge sa aduca din strainatate peste 10 milioane de barili pe zi.

"Cresterea constanta a importurile de titei ale Chinei are loc concomitent cu cresterea sectorului autohton de prelucrare a petrolului", au constantat analistii bancii.

China profita de scaderea preturilor la aur negru pentru a-si mari volumul rezervelor sale strategice. De asemenea, Beijing investeste in sectorul de prelucrare in conditiile unei cereri tot mai sporite de produse petroliere, pe care tara este, deocamdata, nevoita sa le cumpere din afara. Dorinta de a depozita petrol s-a amplificat intr-atat, incat China ar putea crea patru rezerve strategice suplimentare, echivalentul a 100 de zile de import.