Racheta care transporta primul aparat chinez de explorare luna, botezat Change’s-3 (Iepurele de jad), va atinge suprafata satelitului natural al Pamantului in a doua parte a zilei de sambata, a anuntat presa oficiala de la Beijing, precizand ca operatiunea reprezinta o etapa importanta a ambitiosului program spatial al Chinei.

Daca totul decurge normal si Change’s-3 va aseleniza cu succes, China va deveni a treia natiune a lumii care ajunge pe Luna, dupa Statele Unite si URSS in urma cu 37 de ani. „Sonda lunara chineza Change’s-3 va atinge solul planetei sambata, la 21.40, ora Beijingului”, a anuntat postul de televiziune CCTV pe reteaua sociala Weibo. „Aterizarea autonoma de 12 minute va fi cheia succesului acestei misiuni”, a precizat mesajul.

Aparatul va fi plasat intr-o zona cu relief lin, cunoscuta sub numerle de Valea curcubeului (denumirea latina fiind Sinus Iridum). „Aselenizarea constituie cea mai dificila parte a misiunii”, a avertizat, la randul ei, Academia de stiinte a Chinei.

Dispozitivul care raspunde de asezarea in stare buna a sondei utilizeaza senzori pentru identificarea suprafetei plane, amortizoarele urmand sa atenueze impactul la contactul cu solul. Odata ajunsa pe suprafata lunara, sonda va elibera vehiculul de explorare teleghidata.