În 2015, investitorii chinezi au cheltuit aproximativ 12,7 miliarde dolari canadieni (9,6 miliarde dolari SUA) pe achiziţii imobiliare în oraşul din vestul Canadei sau 33% din vânzările totale de 38,5 miliarde dolari canadieni. În Toronto, ei au reprezentat 14% din achiziţii, sau aproximativ nouă miliarde dolari canadieni din totalul tranzacţiilor de 63 miliarde dolari canadieni. Analiştii de la Banca Naţională a Canadei au compilat datele prin extrapolarea unui studiu publicat de Financial Times.

Datele de la Banca Naţională a Canadei vin după ce Guvernul federal a prezentat marţi bugetul şi a anunţat că va cheltui 500.000 dolari canadieni pentru a stimula cetăţenii străini să achiziţioneze locuinţe.

Vancouver a fost mult timp ţinta criticilor din sectorul imobiliar care susţin că cetăţenii străini, din care mulţi achiziţionează locuinţe doar ca investiţii şi nu locuiesc în ele, au provocat creşterea preţurilor astfel încât localnicii nu-şi mai permit să cumpere şi s-au creat oraşe fantomă în suburbii.

Canada Mortgage & Housing Corp, agenţia guvernamentală care se ocupă de locuinţe, încearcă să găsească metode pentru a determina numărul de cetăţeni străini care achiziţionează locuinţe în statul canadian.

Preţul mediu al unei locuinţe în Vancouver a urcat în februarie cu 30%, la 1,8 milioane dolari canadieni, comparativ cu perioada similară din 2015, deoarece vânzările au crescut cu 37%, conform datelor agenţiilor imobiliare, relateaza agerpres.