"In China chiar si someri sunt mai multi decat populatia Rusiei in ansamblul ei. Iar daca relatiile cu China vor ramane la fel de stranse, cred ca pana in anul 2050, chinezii vor deveni a doua natiune, ca numar, din Rusia, depasiu-i pe migrantii din Asia centrala", a declarat Janna Zaionchkova, de la Academia rusa de stiinte, specialist in demografie.

Potrivit precizarilor sale, reducerea fluxului de migranti din tarile central-asiatice, proces care va interveni dupa 2030, isi gaseste explicatia in faptul ca o mare parte din populatia tanara a acestor state a plecat deja la studii si munca in tarile invecinate.

In prezent, principali "donatori" sunt Tadjikistan, Uzbekistan, Ucraina. "Pentru a asigura o dezvoltare normala a economiei sale, Rusia va trebui sa-i accepte si pe cei veniti inclusiv din China. Alternativa nu exista", a atras atentia expertul rus.

Zaionchkova a subliniat ca modificarile operate in legislatia privind sistemul de pensii nu vor putea ameliora situatia de pe piata muncii, unde numarul persoanelor incadrate scade vertiginos. "Cresterea varstei de pensionare nu va solutiona mai nimic. Poate doar chestiunea legata de plata asigurarilor sociale. Dar situatia demografica va ramane la fel de complicata", a mentionat oficialul rus.