Dar ascensiunea rapidă a companiei cu sediul în Shanghai i-a facut pe unii bancheri si traderi occidentali să atraga atentia in legatura cu lipsa de transparenţa şi cu modul de derulare a afacerilor cu firme ruseşti afectate de sancţiuni. Preconizata bancă ar urma să primească aprobarea autorităţilor de reglementare din China la începutul anului viitor, având un capital social de cinci miliarde de yuani (755 de milioane de dolari).

CEFC va deveni, astfel, una dintre puţinele companii energetice care administrează o bancă comercială privată, susţin respectivii directori sub protecţia anonimatului. China National Petroleum Corp (CNPC) controlează Bank of Kunlun, care efectuează inclusiv tranzacţii petroliere cu Iranul. Contactat, un purtător de cuvânt al CEFC a refuzat orice comentarii.

Planul CEFC vine la câteva săptămâni după ce compania a anunţat tranzactia cu Rosneft, care va catapulta puţin cunoscutul trader chinez în rândul firmelor energetice globale. Având o bancă la dispoziţie, CEFC va avea o putere financiară mai mare pentru tranzacţionare, atunci când va gestiona aproape un milion de barili pe zi de ţiţei rusesc, şi capacitatea de a finanţa tranzacţii pentru clienţii chinezi, inclusiv rafinării independente, au declarat directorii.

Potrivit afirmatiilor lor, "afacerile din energie implică finanţări imense şi clienţii noştri sunt dispersaţi. Credem că numai prin extinderea serviciilor financiare am putea face afacerea noastră mai competitivă". Autorităţile locale din Shanghai au abordat CEFC şi au propus planul, grupul chinez urmând să deţină o participaţie majoritară în noua bancă.

Surse bancare au avertizat că planificata investiţie a CEFC în Rosneft, vizată de sancţiunile SUA, şi lipsa de transparenţă în structura acţionariatului grupului ar putea determina instituţiile financiare occidentale să fie prudente în a se asocia la planificata bancă. Propusa bancă va face parte din portofoliul financiar extins al CEFC - deţine deja o participaţie în Bank of Hainan şi administrează un lanţ de servicii financiare, scrie agerpres.

CEFC finalizează achiziţionarea unei participaţii de 50% în J& T Finance Group, care are operaţiuni bancare în Cehia, Rusia şi Slovacia. În septembrie, BCE a aprobat tranzacţia, după aproape doi ani de când a fost prima dată anunţată. O altă achiziţie, o participaţie de 20% în compania americană de brokeraj Cowen Group, a fost întârziată, fiind verificată de Comisia pentru Investiţii Străine în SUA (CFIUS).

De asemenea, CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în curând achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV. Controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.