Telefoanele produse de Xiaomi functioneaza cu Android, sistemul de operarare al Google, dar chinezii au colaborat deja cu Microsoft in cazul tabletei Mi Pad. Dar noul acord este de cu totul alta anvergura: Xiaomi va pune mana pe aproximativ 1.500 de brevete Microsoft, de la comunicatii fara fir, la cloud si tehnologii multimedia.

Nu a fost dezvaluit nici un detaliu financiar al tranzactiei. "Este o afacere in care ambele parti au de castigat", a comentat pentru Bloomberg analistul Neil Shah, de la cabinetul Conterpoint Research. "MIcrosoft se foloseste de proprietatea intelectuala pentru atragerea de actori vulnerabili precum Xiaomi, dar si pentru a-si intari aliantele", a adaugat expertul.

La randul sau, Xiaomi, fondat in 2010, a trecut in doar cativa ani de la statutul de start-up la cel de gigant industrial, impunandu-se la vanzarile de smartphone-uri, mult in fata americanilor de la Apple sau a sud-coreenilor de la Samsung. Dar succesul firmei ramane lmitat la China, unde realizeaza 90% din vanzari.