Un acord ar putea fi anunţat până la sfârşitul anului, la câteva luni după ce ChemChina va finaliza preluarea producătorului elveţian de pesticide şi seminţe Syngenta. Valoarea tranzacţiei este estimată la 43 miliarde de dolari şi reprezintă cea mai mare investiţie chineză peste hotare de până acum, precizeaza agerpres.

Pe baza datelor din 2016, cifra de afaceri combinată a ChemChina-Sinochem ar depăşi uşor cea a grupului german BASF, care în prezent este cel mai mare producător mondial de produse chimice.

Sursele susţin că ChemChina şi Sinochem au accelerat discuţiile privind fuziunea după ce luna trecută Comisia Europeană a aprobat preluarea Syngenta de către gigantul chinez. Aprobarea este condiţionată de vânzarea unei părţi importante din actualele afaceri cu pesticide ale ChemChina, precum şi a unei părţi din activităţile în domeniul pesticidelor ale Syngenta, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager. Tranzacţia fusese aprobată şi de autorităţile de reglementare din SUA şi din China.

Aceasta este a treia megafuziune în rândul giganţilor din domeniul agribusiness. În 27 martie, Comisia Europeană a aprobat fuziunea dintre giganţii americani din domeniul chimiei Dow Chemical şi DuPont, operaţiune în urma căreia ar urma să ia naştere un mastodont cu o capitalizare bursieră de 130 de miliarde de dolari. Revizuirea de către UE a celei de-a treia fuziuni, preluarea de către grupul german Bayer a companiei americane Monsanto, înregistrează progrese.

Tranzacţia este cel mai recent exemplu al strategiei firmelor chineze, care caută să-şi îmbunătăţească tehnologia şi expertiza prin achiziţii externe.
ChemChina este cea mai mare companie chineză din sectorul chimiei cu aproximativ 140.000 de angajaţi. În ultimii ani compania controlată de statul chinez a preluat mai multe companii străine precum Adisseo Group (Franţa), Elkem (Norvegia), Pirelli (Italia) şi KraussMaffei (Germania).