Tracfin, institutia care se ocupa in Franta de depistarea schemelor folosite in operatiuni de spalare a banilor si de finantare a trorismului, avertizeaza in raportul sau pe anul 2012, ca achizitiile de pogdorii de catre firme offshore ar putea ascunde o activitate criminala.

Expertii Tracfin au ajuns la aceasta concluzie analizant datele puse la dispozitie de avocati, bancheri si notariate. Agentia nu are dreptul sa angajeze o ancheta completa, dar poate aduce la cunostinta institutiilor statului temerile si preocuparile ei. “Avand in vedere complexitatea structurilor juridice folosite pentru cumpararea podgoriilor, devine aproape imposibil de identificat provenienta banilor si beneficiarul final al acestor afaceri”, arata specialistii Tracfin in raportul lor.

In general, viile frantuzesti sunt cumparate de rusi, ucraineni si chinezi, noteaza agentia. Spre exemplu, una dintre podgorii a fost preluata de o firma suspecta, inregistrata in Cipru si care este detinuta de alta companie, inregistrata intr-un alt paradis fiscal. Iar noul proprietar s-a dovedit a fi un investitor rus. Raportul nu da nume.

In ceea ce-i priveste pe chinezi, ei au prins gust pentru Bordeaus, unde au achizitionat 40 de domenii, vile si castele dintr-un total de 8.000. Rusii prefera Cognac: in ultimii opt an, eu au cumparat sapte domenii din 5.000. E adevarat, cifrele nu sunt deloc impresionante, dar, subliniaza Tracfin, este vorba de cele mai mari proprietati din regiunile mai sus mentionate din Franta.

In opinia Tracfin, acest lucru este neobisnuit pentru oamenii de afaceri care lucreaza in acest domeniu, unde prodomina businessul familial. De asemenea, actiunile investitorilor rusi si chinezi au antrenat o crestere a pretului la terenuri, ceea ce franeaza dezvoltarea acestei ramuri de activitate.