Societatea rusa Mosinjproiekt a semnat la Beijing cu companiile China Railway Construction Corporation Limited si China International Fund Limited un acord de colaborare in domeniul constructiei metroului din Moscova. „Este unul dintre cele mai mari programe din lume. Desigur, nu atat de amplu precum metroul din Beijing sau Shanghai, dar in Europa este cel mai mare. Este vorba de constructia a 150 de kilometri linii de metrou, cu peste 70 de statii”, a detaliat primarul capitalei ruse, Serghei Sobianin.

De precizat ca in cei 80 de ani de exploatare a acestui mijloc de transport in comun au fost fost realizate 194 de statii de metrou, dispuse pe o distanta totala de 325 de kilometri. Cu alte cuvinte, chinezii vor construi in numai cativa ani cam jumatate din ceea ce functioneaza acum in metroul moscovit.

„Din punctul de vedere al investitorilor, metroul moscovit constitie un proiect avantajos. Se poate spune cu certitudine ca banii cheltuiti se vor amortiza. Este cel mai folosit mijloc de transport, utilizat zilnic de 7 pana la 9 milioane de oameni”, a explicat vicepresedintele Uniunii inginerilor din Rusia, Ivan Andrievski.

Merita mentionat ca in metroul moscovit functioneaza 681 de scari rulante, iar cea mai adanca statie, Park Pobedy, se afla la 84 de metri sub pamant, ocupand locul doi la aceasta categorie, dupa statia Admiralteiskaia a metroului din Sankt-Petersburg, care are o adancime de 86 de metri.