"Am avut o întâlnire de importantă și o discuție foarte bună cu vicepremierul executiv al Guvernului chinez, domnul Zhang Gaoli, care a venit în România în urma invitației oficiale pe care i-am adresat-o în luna martie, când eu am fost în vizită oficială în China. Am trecut în revistă toate proiectele comune pe care le-am convenit împreună în martie și stadiul de realizare pentru fiecare și am constatat că pentru trei proiecte suntem mai avansați decât am fost vreodată în istoria relațiilor dintre România și China. Discutăm aici de trei proiecte care sunt aproape în fază finală", a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice într-o conferință de presă.

Dragnea a precizat că primul mare proiect se referă la Centrala Nucleară de la Cernavodă.

"Este vorba de Cernavodă, unde pe 23 septembrie, acum două zile, o companie chineză a depus o ofertă angajantă pentru realizarea reactoarelor 3 și 4. Urmează ca în perioada următoare comisia de negociere să analizeze oferta și să înceapă negocierile. Orizontul nostru de timp este ca până la sfârșitul anului negocierile să se finalizeze și să se semneze memorandumul comun de realizare a acestor investiții", a spus viceprim-ministrul.

El a explicat că aproape toate etapele de negociere au fost parcurse și acestea nu au fost ușoare, în condițiile în care timpul avut la dispoziție a fost de doar câteva luni.

"Este un mecanism mult mai complex. A fost o negociere destul de grea până acum și o negociere care s-ar putea să fie și mai grea în următoarele luni pentru a se ajunge la mecanismul final. Nu se dă ceva în schimbul a ceva, ci participă efectiv la construcție și participă și la exploatarea efectivă a centralei. Cea mai importantă condiție a fost folosirea tehnologiei Candu 6", a arătat vicepremierul.

Potrivit lui Dragnea, realizarea acestui proiect, cu o valoare foarte mare, va începe probabil de anul viitor și va însemna "720 MW pe unitate, adică 1.440 de MW în total, peste un miliard și jumătate de euro comenzi în industria românească, locuri de muncă directe și indirecte peste 10.000, plus venituri importante suplimentare la bugetele locale și bugetul de stat".

De asemenea, a adăugat Dragnea, un al doilea proiect care este în faza imediat premergătoare semnării și realizării IPP-ului este cel de la Rovinari, cu o valoare de aproape un miliard de euro, cu o putere de 500 de MW, pe lignit.

"În luna octombrie se estimează semnarea documentelor. În aceste zile compania respectivă este în țară. De asemenea, hidrocentrala de la Tarnița, cu o putere totală cumulată de 1.000 de MW, un proiect tot în jur de un miliard de euro. Sunt deja depuse trei scrisori de intenție pentru realizarea acestei investiții, care este extrem de importantă pentru sistemul energetic național", a subliniat vicepremierul.

Dragnea a menționat și proiectul care vizează termocentrala de la Mintia.

"Este vorba de Complexul Energetic Hunedoara, societate care a semnat în luna septembrie un contract cu o companie chineză pentru modernizarea grupului 4 și, foarte important, pentru desulfurarea grupurilor 3 și 4, acțiune obligatorie de a se realiza rapid. În caz contrar, unitatea se închide", a susținut vicepremierul.

Liviu Dragnea a adăugat că în ceea ce privește realizarea de parcuri tehnologice în parteneriat cu China s-a convenit, în urma discuțiilor purtate cu vicepremierul chinez, ca mod de acțiune, să se înceapă cu realizarea, ca exemplu de bună practică, a unui prim parc, care să fie finalizat rapid, scrie Agerpres in pagina electronica.