"Reducerea cotelor de contribuţii sociale, am angajat că actul normativ va fi pregătit în prima parte a acestui an, iar la misiunea pe care o vor avea în luna aprilie, atunci vom lua decizia de aprobare a actului normativ, cu aplicabilitate din semestrul al doilea al anului 2014. Deci, acesta este un angajament clar, ferm, nu o promisiune", a declarat ministrul de Finanţe. El a subliniat ca o reducerea a CAS în a doua jumătate a anului este condiţionată de un impact neutru pe bugetul de stat, fiind necesari pentru acest lucru aproximativ 1,9 miliarde de lei.

"Ce este condiţonat în document, este condiţionat de faptul că reducerea CAS trebuie să aibă un impact bugetar neutru, adică golul matematic pe care îl va avea reducerea CAS cu 5% în a doua parte a anului, respectiv 1,85 - 1,9 miliarde de lei, ăsta este impactul bugetar, să fie acoperit ori prin măsurile de îmbunătăţire a colectării care au început de acum şi de reducere a evaziunii şi a fraudei fiscal (...) printr-o îmbunătăţire a administrării veniturilor. De asemenea, putem să acoperim golurile din a doua parte a anului prin operarea unor tăieri de cheltuieli de la diverse capitole de cheltuieli care nu se cheltuiesc în anul respectiv", a mai explicat Chiţoiu.

Potrivit precizarilor sale, în cadrul discuţiilor cu FMI a fost identificat un gol de 6 miliarde de lei care a provenit din măsurile privind creşterea salariilor, indexarea pensiilor, alocarea de sume pe programe de investiţii şi majorarea cofinanţării pe fondurile europene. "Pentru reducerea CAS nu se vor impune alte impozite sau alte taxe", a adaugat Chitoiu. Intrebat daca reducerea CAS constituie un obiectiv al mandatului sau, ministrul a declarat ca "mandatul meu pe masă este pus la dispoziţie în orice moment, tot timpul. Dar eu ca obiective de mandat nu am numai stimularea economiei şi creşterea economică din reducerea fiscalităţii şi reducerea CAS. Obiectivul meu de mandat, în primul rând, este de a îmbunătăţi colectarea veniturilor la bugetul de stat, a crea o legislaţie fiscală coerentă (...) şi de a reduce semnificativ evaziunea fiscal", a răspuns Chiţoiu.

In ceea ce priveste o posibila demisie, in cadrul in care nu sunt întrunite condiţiile pentru reducerea CAS, Chitoiu a indemnat la rabdare. "Haideţi să ajungem în luna aprilie, nu la începutul semestrului doi", a replicat ministrul.